Kokedama!

Hva er kokedama?

Idag var jeg i det kreative hjørnet og tenkte å lage noen ‘kokedama’. Kokedama har sin opprinnelse i Japan og betyr rett og slett moseball på japansk. Man bruker mose eller mose med jord til å lage en klump rundt røttene på planten og surre rundt med tråd slik at den blir formet som en ball. Ballen kan henges ned i en hyssing eller plasseres flatt på et dekorativt fat eller i noe form for glass.

 

Framgangsmåte

Jeg valgte å ha mine i glass/på fat slik at det blir enklere å vanne og at de ikke tørker ut like fort. Jeg brukte idag 4 miniatyrorkidéer og en Myrmecodia echinata som er en såkalt antplant (maurplante). Sistnevnte er en caudex-dannende epifytt som liker seg fuktig.

Man kan selvfølgelig bruke hvilken som helst plante. Jeg brukte ren mose da plantene jeg har valgt ikke behøver jord. Alle glasskar og fat har jeg kjøpt på brukthandelen.

 

Av utstyr trenger man fiskesen, saks, pinsett, sphagnum mose, noe å ha plantene i og selvfølgelig planter. Jeg brukte komprimert sphagnum mose som jeg har bløtlagt dagen før.

Prinsipet er enkelt; man surrer mose rundt rotklumpen ved hjelp av fiskesen. Jeg sparte ikke på det og surret senen godt rundt til moseklumpen fikk en ønsket form. Jeg lagde dem slik at de var litt flate i bunnen for at de skal stå bedre på fatet sitt. Enden av fiskesenen stappet jeg godt inni moseklumpen med pinsett. Jeg friserte deretter klumpen for biter som stakk ut slik at den blir rundt og fin.

     

 

Jeg plasserte deretter kokedamaen på fatet/i beholderen sin og vannet med svakt gjødselvann. Plantene ble plassert i forhold til sine lyskrav. Man kan selvfølgelig pynte komposisjonen med fine stein, en spennende rot, lav eller annet. Man bør ha i bakhodet at fatet/glasset bør rengjøres ofte for alger og hvis man bruker mange små stein kan det være utfordrende i forhold til dette. Men her er det bare å eksperimentere!

For at moseballen skal bli grønn, bør den ikke tørke helt ut og den bør ikke være for våt heller for det kan føre til rotråte. En annen ting å huske på er at lukkede glassbeholdere i direkte sol kan føre til at planten blir kokt.

 

Resultat

Og her er mitt resultat.

 

Aerangis brachycarpa er en skyggevoksende afrikansk orkidé. Her valgte jeg å eksponere 2 av røttene som jeg finner svært attraktive.

 

Isabelia violacea er en miniatyrorkidé fra Brasil som trives jevnt fuktig og skyggefullt.

 

Vanda falcata er en miniatyrorkidé fra Japan som trives lyst og har duftende blomster.

 

Phalaenopsis braceana er en miniatyrorkidé fra Kina, Himalaya, Butan, Vietnam, Myanmar og Laos. Denne arten trives skyggefult og kjølig.

 

Myrmecodia echinata er en maurplante fra Filipinene og Java som trives varmt, jevnt fuktig og lyst.

 

Oppdatering på hvordan det går med plantene kommer etterhvert!

 


Nyere innlegg